Drag

Bahove kapi

Ovaj holistički pristup zdravlju i bolesti osmislio je engleski doktor Edvard Bah pre više od 70 godina . Ključne osobine sistema doktora Baha jesu jasnost i jednostavnost. Delio je Hipokratov, Paracelzusov i Hanemanov stav da „ne postoje“ bolesti već samo bolesni ljudi. Takođe, smatrao je da priroda uvek ima rešenje za naše probleme. Posvetivši se potrazi za jednostavnijim i prirodnijim načinom lečenja „koji ne zahteva da se išta uništava ili menja“, doktor Bah je „otkrio“ cvetne esencije.

Smatrao je da se ni jedna bolest ne dešava slučajno. Manifestuje se jer na neki način osoba nije u harmoniji sa samom sobom, sa onim što radi, sa drugima ili sa okruženjem. Znajući da ne postoji izlečenje bez spokojstva i osećaja unutrašnje radosti, doktor Bah je u cveću, kao katalizatoru saznanja , tražio faktor uravnotežavanja koji osobi pomaže da polako menja način razmišljanja i osećanja.

Bahove kapi su cvetni preparati koji „pokrivaju“ sva mentalna i emotivna stanja ljudskog bića. Postoji 38 pojedinačnih i 1 kombinovani preparat (Rescue Remedy). Svi su biljnog porekla osim jednog – izvorske vode. Sve biljke su neotrovne. Poštujući princip Bahovog metoda „lečite pacijenta a ne bolest“, za svakog pojedinca pravi se individualna kombinacija cvetnih esencija, koja leči i uspostavlja sklad u ljudskom organizmu, uravnotežava i harmonizuje čitavu ličnost, direktno utičući na energetski sistem čoveka.

Uzimajući kapi u redovnim intervalima, osoba unosi u organizam veoma tananu, ali i veoma efikasnu vibraciju, koja se usklađuje sa narušenom vibracijom, ponovo je dovodeći u ravnotežu i red, slično štimovanju instrumenta. Ne postoji mogućnost predoziranja, nema neželjenih efekata i nije zabeleženo nepodudaranje sa drugim metodama lečenja.

Situacije u kojima je blagotvorna primena Bahovih kapi: anksioznost, nervoza, strahovi, apatija, bezvoljnost, psihičke tegobe, stres, nesanica, košmari, umor, stidljivost, manjak samopouzdanja, stanja očaja, depresije, nestabilnosti, tuge, bolesti socijalne zavisnosti (internet, igrice…), nedostatak energije i sa druge strane hiperaktivnost, zapaljenje desni i zubobolja, akne i dermatitisi, bolovi u zglobovima i reumatska stanja, mučnina, povraćanje, bolovi duž kičmenog stuba, poremećaj pažnje, pamćenja i učenja (za decu školskog uzrasta), grčevi, rast zubića, osipi i ojedi (kod beba i sasvim male dece), pojačana senzitivnost, nervoza, inferiornost, melanhonlija, rasejanost, problemi odrastanja i sazrevanja (kod adolescenata), tuga, gubitak volje, klimakterijum, nedostatak motivacije, ne prihvatanje starosti, melanholija, strah od provalnika, potreba za pažnjom (kod starije populacije), mučnina, povraćanje, nervoza (kod trudnica).

Sasvim uspešno se primenjuju i kod biljaka i životinja.

Način uzimanja i čuvanja Bahovih kapi

Uobičajeno je doziranje 4 puta po 4 kapi na dan. Kapi se primenjuju direktnim nakapavanjem pod jezik, na jezik ili se ukapavaju u malo vode pa popiju. Koristiti najmanje 4 puta u toku dana (standardna doza), a može i češće po potrebi (urgentna doza). Najbolje je da se kapi uzmu ujutru nakon ustajanja, uveče pre spavanja i najmanje još dva puta u toku dana. U situacijama u kojima emocije preplavljuju, okupiraju osobu, ometaju normalno funkcionisanje ili su toliko jakog intenziteta, najbolje je Bahove kapi i Rescue Remedy uzimati na svakih pet minuta po 4 kapi dok se ne postigne stabilizacija. Obično su dovoljne 3-4 takve učestale primene.

Remedy Rescue –„kapi spasa“ mogu se nositi „uz sebe“ i koristiti po potrebi u urgentnim slučajevima (preplavljujući strah, šok, trauma, nesreća, loše vesti, panična uznemirenost…).

Kapi se mogu primenjivati i lokalno, utrljavanjem na pulsne tačke ili primenom obloga na bolno mesto. Kada su u pitanju novorođenčad i bebe do 18 meseci, kapi se mogu utrljavati na temenu kost, na dlan ili iza ušiju, a može biti i sasvim dovoljno ako majka koristi kapi nakapavanjem pod jezik i beba će to primiti kroz mleko.

Kapi se čuvaju na sobnoj temperaturi. Samo ako se uzimaju odmah (rezervna bočica) ili ukoliko je izuzetno toplo čuvaju se u frižideru. Jedna bočica je, ukoliko se upotrebljava, dovoljna za mesec dana terapije.

Kontakt